Άσκηση και καρδιά
«Η σωματική άσκηση που συνδυάζεται με κίνηση βοηθά σημαντικά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και της αρτηριοσκλήρυνσης».
Πόσο βοηθά η άσκηση στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος;
Η σωματική άσκηση έχει σπουδαίο ρόλο στην ομαλή και συμμετρική ανάπτυξη του σώματος. Η έλλειψή της οδηγεί σε ατροφία των μυών και αδυναμία. Η καθιστική ζωή συνδυάζεται συχνά με παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων. Η συστηματική άσκηση ελαττώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης η οποία προκαλεί στενώσεις στα αγγεία και αρτηριοσκλήρυνση, ενώ αυξάνει την προστατευτική HDL χοληστερόλη. Βοηθά σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ελαττώνοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις της. Ελαττώνει το σωματικό βάρος και μεταθέτει χρονικά την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη στους ανθρώπους που έχουν προδιάθεση. Επίσης ελαττώνει την πιθανότητα εμφάνισης θρομβώσεων και θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η συστηματική άσκηση αυξάνει την αντοχή στην κόπωση και ελαττώνει την ταχυκαρδία που εμφανίζεται στην προσπάθεια. Όσο μικρότερη είναι η αύξηση των σφύξεων ανά λεπτό στην άσκηση, τόσο η αντοχή μας στην κόπωση είναι καλύτερη και τόσο αντίστοιχα μικρότερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Ποιο είδος σωματικής άσκησης ωφελεί περισσότερο;
Διακρίνουμε δύο είδη σωματικής άσκησης: την ισοτονική και την ισομετρική. Ισοτονική είναι η άσκηση που περιέχει κίνηση και ωφελεί πάρα πολύ. Σ’ αυτό το είδος άσκησης το μήκος των μυών βραχύνεται. Τέτοιου είδους άσκηση είναι η βάδιση, η ποδηλασία, η κολύμβηση, ο χορός, το τένις, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο. Η άσκηση αυτή είναι κυρίως αερόβια. Με τη μακροχρόνια άσκηση το αίμα , περνώντας μέσα από τους πνεύμονες, παίρνει όλο και περισσότερο οξυγόνο και το μεταφέρει στους ιστούς για να γίνει αερόβια η καύση των θρεπτικών ουσιών. Η ισομετρική άσκηση είναι στατική και κυρίως αναερόβια. Γίνεται με σύσπαση των μυών, οι οποίοι όμως δε βραχύνονται. Τέτοια άσκηση είναι η άρση βαρών. Στις ασκήσεις αυτές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η πίεση ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το αίμα που περνά από τους πνεύμονες δεν προλαμβάνει να εμπλουτιστεί με οξυγόνο για να το προσφέρει στους ιστούς και οι καύσεις γίνονται κυρίως αναερόβια. Αυτή η άσκηση δεν ωφελεί την καρδιά και τα αγγεία και μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδιαίτερα σε υπερτασικά άτομα, λόγω της υπερβολικής και απότομης αύξησης της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον η τόσο απότομη αύξηση της πίεσης και των σφύξεων μπορεί να προκαλέσει ρήξη της αθηρωματικής πλάκας και έμφραγμα μυοκαρδίου σε άτομα που έχουν στεφανιαία νόσο και αρτηριοσκλήρυνση, ιδιαίτερα αν καπνίζουν, χωρίς να έχουν μέχρι τότε κανένα σύμπτωμα.